Съвети за успешна онлайн бизнес репутация

Успешна онлайн бизнес репутация

Какво казват хората в интернет за вашия бизнес?
Как можете да направите успешна онлайн репутацията на вашата марка?

Тези наши съвети ще ви помогнат да се свържете с бизнес аудиторията си и да създадете добро впечатление в интернет на всеки, който се интересува от вашия бранд. Повишите доверието в клиентите и подобрете вашата онлайн репутация. Направете така, че те да бъдат лоялни към вас и бизнеса ви, и да станат най-големите ви фенове.

Полезни съвети за по-добра онлайн репутация

Когато става дума за вашия бизнес, поддържането и развитието на положителната ви репутация може да означава разликата между успеха и неуспеха. Още преди възникването на интернет мрежата, процъфтяващият бизнес разчиташе най-много на благоприятните отзиви на клиентите от уста на уста. Сега, когато интернет е вече повсеместно използван, онлайн репутацията е по-важна от всякога.

Независимо дали бизнесът ви тепърва започва или имате дългогодишна компания, която процъфтява, трябва внимателно да развивате поддържате онлайн реномето си. Ето няколко полезни и сигурни съвета, които могат да ви помогнат да направите така, че когато хората потърсят компанията ви онлайн, те да бъдат посрещнати с позитивен материал, който да ги привлече към вашия бизнес.

Потърсете онлайн мнения за вас

За да започнете да управлявате онлайн репутацията си, първото нещо което може да направите е да осъществите търсене в Гугъл, за да видите какво казват хората за вас. Анализите показват, че 85% от потребителите, преди да решат да закупят дадена стока, предварително изследват и търсят отзиви за компанията онлайн. Когато вашите потенциални клиенти решат да потърсят информация за вашата компания и въведат името на вашия бизнес в търсачката, резултатите ще включват всяко ваше присъствие в социалните медии, както и всички отзиви, мнения и новини за вас. Част от ефективното управление на онлайн репутацията ви е да разберете, как вашите клиенти използват мрежата. Вашият уебсайт може да е последното място, което те ще посетят, за да научат повече за вас. Затова направете малко проучване и вижте, какви са общите нагласи към вашия бизнес. Това може да ви осигури елементарна базова линия за това, откъде трябва да започнете и как да продължите да управлявате и развивате вашето онлайн присъствие. Проучването ще ви предложи обективна оценка на вашите силни и слаби страни в очите на клиентите.

Следете и поддържайте социално присъствие

Освен поддържането на вашия собствен уебсайт, от важно значение е вашият бизнес да присъства и в най-популярните социални мрежи. Създайте профили и страници на вашата компания във Facebook, Twitter, Linkedin и други по-известни социални медии. Използването на тези сайтове не само ще разшири влиянието на вашата марка, но също така може да позволи на вас и вашия бизнес да покажете малко повече личностно отношение. Разбираемо е че управлявате бизнес, но няма причина да не може да повишите репутация и чрез публикуване на забавни постове или великолепни снимки. Ако непрекъснато добавяте ново съдържание, ще може да поддържате феновете си постоянно ангажирани.

Facebook и Twitter са двете най-популярни социални мрежи в интернет, но не са единствените. Извършвайте редовно търсене на името на вашата марка или даден продукт във всяка социална платформа, за да добиете по-ясна представа, за това какво казват хората за вас и услугите ви. Освен че ще може да реагирате на описани проблеми, може да получите и ценна информация за настроенията на потребителите към бизнеса ви. Не забравяйте да проверите всички подходящи социални медии, а не само тези в които сте регистрирани и вече имате активно присъствие.

Бъдете прозрачни, но не прекалявайте

Всички клиенти очакват от компаниите да бъдат напълно прозрачни към тях. Социалните медии предлагат възможност за комуникация, без бариери между компании и клиенти. Потребителите искат да могат да комуникират директно с представители на дадена компания и да получат бързи и адекватни отговори на техните въпроси или притеснения. Направете всичко възможно, за да поддържате прозрачно интернет присъствие, като взаимодействате онлайн с клиентите или насърчите служителите си да направят това.

Все пак, колкото и да е важна прозрачността, прекалената откровеност онлайн може лесно да се превърне в проблем. Не забравяйте, че вие ​​и вашите служители сте колективното лице на компанията, и мненията които публикувате в социалните мрежи или частни профили, могат да се отразят не само позитивно, но и негативно на вашия бизнес. Когато публикувате нещо онлайн, не забравяйте че на първо място трябва да бъде репутацията ви. Напомнете на вашите работници, че трябва да мислят по същия начин, преди да решат да изразят и публикуват мнението си. Вярвате или не, един погрешен пост може да предизвика сериозен хаос в иначе процъфтяващия ви бизнес.

Отговаряйте бързо и адекватно на въпроси

В социалните медии, хората ще искат да бъдете общителни, експедитивни и да сте постоянно на линия. Когато клиентите се свържат с вас, те ще очакват да отговорите бързо и адекватно на техните въпроси и запитвания. Дори и да е нещо, което не можете да разрешите веднага, поне го признайте и обяснете че ще направите всичко възможно да отговорите в последствие. Ако публикувате съдържание, ангажирайте се с хората, които публикуват коментари. Така ще развиете трайна връзка с вашата аудитория.

Работете, за да коригирате негативните мнения

Отрицателните мнения и коментари могат да бъдат убиец за вашия бизнес. Извършвайте редовни проверки на вашата онлайн репутация и бъдете нащрек за коментари и рецензии, които охарактеризират вашата компания в негативна светлина. Много често негативните коментари са резултат от обикновени недоразумения или взаимодействие, което не отговаря на очакванията на клиента. Ако откриете негативно мнение за вас, опитайте да се свържете с човека, който го е написал, за да изчистите недоразумението и коригирате ситуацията. Все пак, колкото и да сте изрядни и качествени, няма как да угодите на всички и винаги ще има процент от недоволни. Ако открите напълно неоснователни отрицателни отзиви за вас, бихте могли да се свържете с администраторите на сайта или форума, за да ги помолите да ги прегледат и премахнат.

Когато хората потърсят вашата компания онлайн, за тях ще бъде изключително важно да намерят положителна информация, която да ги насърчи да използват вашите услуги или да закупят вашите продукти. Ако следвате стъпките по-горе, може да сте сигурни, че вашето онлайн присъствие ще бъде положително. Това би било най-добрата реклама за вас и най-добрия шанс за успех на вашата компания.

Напишете коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *