Важни ли са онлайн отзивите за бизнеса?

Онлайн отзивите за бизнеса

Какво представляват онлайн отзивите и защо те са толкова важни за вашия бизнес?

Какво може да направите, за да сте сигурни, че бизнесът ви ще получи добри отзиви и коментари в интернет?

Съвети и препоръки, за това как да реагирате при наличието на отрицателни отзиви за вас.

В днешно време, онлайн отзивите са основна предпоставка за привличането и ангажирането на нови потенциални клиенти. Ето защо, те са изключително важни за просперитета на вашия бизнес и трябва да бъдат неизменна част от вашата маркетингова стратегия. Според направена статистика от Moz, 67% от потребителите са се повлияли от онлайн отзивите в интернет. Google естествено, веднага обърна внимание на това и започна да класира уеб сайтовете с включени рецензии по-високо в резултатите от търсенето. Това означава, че когато някой потърси информация за вашия бизнес в търсачката, страниците с отзиви обикновено са сред първите резултати. Най-често потребителите преглеждат първата страница с резултати и са склонни да кликнат именно върху тях.

Онлайн отзивите стават все по-важни за интернет потребителите. Уеб сайтове на световно известни марки и платформи за онлайн продажби са предоставили възможност на страниците си, за оставяне на коментари и отзиви от страна на клиентите. Милиони хора са написали своите рецензии и мнения, а още повече са ги прочели и използвали преди да преминат към покупка.

В изследването на Moz имаше въпрос към участниците: „Колко важни са онлайн отзивите при вземането на решения, когато извършвате важна покупка на уред, смартфон или дори автомобил?“ Близо 68% от анкетираните казват, че онлайн отзивите повлияват на решението им за покупка.

Наличието на онлайн отзиви и коментари за бизнеса ви, може да означава много. Положителните такива могат да превърнат заинтересованите потребители във ваши клиенти. Друго проучване, направено през 2014 г. установи, че 88% от потребителите се доверяват на онлайн коментарите и ги приемат, като лични препоръки. Проучването доказа също така, че 72% от клиентите казват, че положителните отзиви подобряват надеждността на бизнеса. Въз основа на тази информация е очевидно, че положителните отзиви изграждат необходимото доверие в клиентите и ги насърчават да закупят дадена стока или услуга.

Какво представляват онлайн отзивите?

Онлайн отзивите са изразени мнения и ревюта от клиенти в интернет, по отношение на закупени от тях стоки или използвани услуги, рецензии по отношение на даден бизнес, марка или компания. В повечето случаи, характерно най-вече за онлайн магазините, те са придружени с рейтинг система и възможност за гласуване. Гласовете взети заедно, определят средната оценка за рейтинга на съответния продукт или услуга. Как даден потребител ще гласува и какъв отзив ще остави, зависи от това доколко той е останал доволен от покупката и качеството на обслужване.

Отзиви могат да бъдат написани и под формата на рецензии и коментари в сайтове, блогове и социални мрежи или публикувани мнения в теми от форуми.

На практика, положителен или отрицателен отзив може да напише всеки потребител, без значение дали е закупил съответната стока или е използвал дадената услуга. Това не звучи никак добре, нали! Помислете, какво ли не биха направили конкурентите, за да ви изместят? Фиктивните отрицателни отзиви са много често срещано явление и за съжаление, те носят след себе си доста загуби и негативно влияние вурху репутацията. От друга страна фиктивните положителни отзиви са също доста често срещани, така че може все пак да има някакъв баланс в това отношение.

Как отрицателните отзиви влияят на бизнеса?

Бизнесът ви ще бъде изложен на риск да загуби не малка част от клиентите си, които са прочели отрицателен отзив за вас или ваш продукт. И това се основава само на един единствен преглед. Ако обаче има три или четири отрицателни отзива, шансът да загубите клиенти скача двойно. Повече отрицателни отзива могат да отблъснат болшинството от клиентите ви.

Отзивите са като нож с две остриета. Могат да направят бизнеса ви успешен или буквално да го унищожат. Ето защо е изключително важно да се грижите за клиентите си и да реагирате веднага на техните отзиви. Един раздразнен клиент, оставящ отрицателно мнение, може да „разбули духовете“ и  за много други. Мислете за всичко това, когато в сайта си предоставяте обслужване на клиенти. Гарантирайки, че клиентът ще си тръгне доволен и удовлетворен от магазина ви, означава много повече, отколкото сте си мислили преди, защото сега вече живеем в различен свят, в който на мода е анонимността на онлайн отзивите.

Как да гарантирате, че клиентите ви ще останат доволни и няма да напишат отрицателен отзив за вас?

Подобрете обслужването на клиентите

Клиентите имат нужда от добро отношение, лесна поръчка, бърза доставка и качествено обслужване. Когато се почувстват така, сякаш са третирани като личности, а не само като източник на приходи, тогава те ще бъдат доволни. За да сте сигурни, че ще се получи точно така, бъдете комуникативни и отговаряйте на въпросите им незабавно. Уверете се, че продуктите или услугите, които ще получат, са в добро състояние и с високо качество. Възможно е да се наложи да предприемете допълнителни стъпки, но бъдете сигурни, че тези усилия ще си струват, ако в крайна сметка клиентът е доволен и остави положителна оценка за вас.

Винаги, когато имате проблем с даден клиент, опитайте се да го коригирайте възможно най-бързо. Може да ви се наложи да предложите възстановяване на сумата или безплатна замяна на продукта с нов такъв. Временно, това може да изглежда като загуба на пари за вас, но ви уверяваме, че е възможно да загубите много повече, ако клиентът остави лош коментар, който ще отблъсне много други потребителите от бизнеса ви.

Ако получите отрицателен отзив, опитайте се да отговорите бързо и да отбележите, че ще направите всичко възможно, за да се погрижите за проблема, какъвто и да е той. Предложете да коригирате проблема по почти същия начин, по който бихте го направили действително (като предложите връщане на стоката или замяна с друга). От вашето мнение, потребителите ще разберат, колко сте внимателни и как реагирате на подобни ситуации. Така ще успеете да им внушите да повярват на вас, а не на негативния коментар.

Насърчете положителните отзиви

Вероятно сте пазарували в магазини, където ще поискат да оставите вашия онлайн отзив, като срещу това ще получите отстъпка или ваучер, които да използвате при следващото си пазаруване. Сега вече знаете защо се прави това – Защото отзивите имат значение. Може да помислете да направите същото и за вашия бизнес. Насърчаването на клиентите да оставят положителен отзив за вас, може да доведе до повече бизнес успехи, отколкото може да си представите. Може би точно това е нещото, което трябва да направите за в бъдеще, за да стимулирате допълнително развитието и разрастването на бизнеса ви.

Напишете коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *