10 начина за безплатна реклама на сайт

10 начина за безплатна реклама на сайтИмате нов изграден уеб сайт и сега е време да го споделите в интернет. Каква полза ще има от него, ако няма никой наоколо, за да го види? Може да сте собственик на най-красивия и привлекателен сайт или да предлагате най-добрия продукт, но без ефективна реклама никой няма как да разбере за това.

Искате да популяризирате вашия уеб сайт, но сте с ограничен бюджет?
Търсите начини за безплатна реклама в интернет?

Ето 10 ефективни начина да рекламирате сайта си безплатно в мрежата и да привлечете повече посетители.

Как да рекламирате безплатно вашия уеб сайт?

Рекламата и популяризирането на уебсайта не е никак лесна задача. Подгответе се за преодоляване на множество перипети и се „въоръжете“ с повече време и търпение, определено ще имате нужда от това.
Всяка промяна в сайта или всяка нова интервенция от ваша страна по отношение на рекламата и популяризирането му ще се отразят със закъснение в търсачката. Такива са правилата на Google и така той работи. Но не се отчавайте, все пак някога трябва да започнете да работите по този въпрос, нали! Колкото по-рано го направите, толкова по-добре би било това за вас.

Кои според нас са най-ефективните начини за рекламиране и популяризиране на уеб сайт?

Подобрете SEO оптимизацията на сайта

Оптимизацията на сайта ви за търсачките е един от най-ефективните начини за популяризирането му, тъй като спомага за подобряване на класирането в Google и другите търсачки. За разлика от платените реклами в търсачката, SEO е напълно безплатна (Ако разбира се успеете да се сравите сами.) – конкуренцията е отворена за всички и се основава на качеството на съдържанието, което публикувате, навигацията, която предлагате на посетителите си, и броя на обратните връзки, които получавате от външни сайтове.

Там от където трябва да започнете, е заглавието на всяка страница от вашия уебсайт. Заглавието, наречено още заглавен таг, е един от най-важните елементи, където търсачката търси информация, за да определи за какво се отнася страницата и кога да я покаже в отговор на заявка за търсене в търсачката. Всяка една страница трябва да има уникално заглавие, така че да указва на потребителите и търсачките, какво съдържание има в нея. От тук се подразбира, че заглавието трябва да съдържа ключова дума или фраза, която клиентите ви вероятно ще потърсят. Ако вашият уебсайт е изграден на базата на WordPress или друга CMS система за управление на съдържанието, можете да въведете информация за заглавието, когато добавяте нова страница или публикация.
Използвайте в съдържанието на уеб страниците определени ключови думи и фрази, които да са уникални и да отговарят правилно на тематиката на съответната страница. Добавите по възможност алтернативен текст към вашите изображения.

Тъй като SEO изисква доста време и усилия, WordPress например предлага няколко безплатни автоматизирани SEO плъгина, които значително ще ви улеснят в това отношение.

Оптимизацията е основата за популяризация на уебсайта в интернет. Тя ще гарантира, че вашият уебсайт може да бъде открит в търсачката от нови посетители.

Фокусирайте се върху имейл маркетинга

Имейл маркетингът позволява на бизнеса да комуникира с настоящи и бъдещи клиенти за продукти, услуги, промоции, новини и др.

Бюлетинът е особено ефективна форма за имейл маркетинг, тъй като дава възможност за комуникация между вас и потенциалните ви клиенти. С негова помощ ще разполагате със свой собствен списък с имейли на абонирали се посетители за вашия бюлетин, които са дали съгласието си да получават известия и новини от вас. Това е един от най-ефективните начини за популяризиране на уебсайт, тъй като може да изпращате съобщения към всички от списъка. За най-добри резултати посочете реален призив за действие и не забравяйте да включите линкове към вашия уебсайт, блог или други вътрешни страници от сайта с промоции, подаръци, нови продукти, услуги и др. Въздържайте се от контакти с лица, които не са абонирани за бюлетина и ги няма в списъка.

Стартирайте блог и използвайте неговата мощ

Създайте и стартирайте блог за публикуване на статии, за да укрепите SEO-то на сайта си и да повишите ранга му в търсачките. Блогът ще улесни хората да намерят уеб страницата ви и да открият вашия бизнес. Ще ви помогне да се утвърдите като авторитет във вашата област и може драстично да подобри процента на нови посетители.

При писането на публикации в блога, ще ви се наложи да изследвате конкретната ниша на пазара, което ще обогати допълнително вашите знания и професионални умения. Що се отнася до техническата страна на стартирането на блог, WordPress опростява този процес, тъй като улеснява добавянето на блог към вашия уебсайт.

Уверете се, че статиите, които публикувате, са добре написани и са достатъчно информативни, а не обикновен спам. Не забравяйте, че се стремите да предоставите на читателите на сайта ценна информация – а не просто реклама.

Възползвайте се от силата на социалните мрежи

Социалните медии са не само начин да покажете ваши снимки на приятелите си. Това е и ефективен начин и добра възможност за безплатна реклама на уебсайт, тъй като ще помогне на бизнеса ви да достигне до по-обширна и разнообразна аудитория и да изгради по-добра осведоменост за марката ви.

Независимо дали става въпрос за Facebook, Instagram или Twitter, рекламата в социалните мрежи е важна за ангажирането и привличането на последователи. Публикуването на убедително и качествено съдържание от ваша страна, ще увеличи шансовете вашата аудитория да го сподели – което ще бъде безплатна реклама за вас и вашия уеб сайт.

Рекламирайте кръстосано и последователно във всичките ви социални профили, така че вашите постове да бъдат възможно най-достъпни и за по-обширна аудитория. Например можете да споделите видеоклипа си в Instagram от Twitter или най-новата си публикация от блога във Facebook страницата си. Желателно е също така да добавите социална лента с бутони за споделяне в уебсайта си, така че посетителите да могат лесно да намерят вашите социални профили и да споделят съдържанието ви.

Добавете сайта си в онлайн директории и портали

В допълнение към оптимизирането на вашата уеб страница, за да позволите на хората да открият уебсайта ви, ще трябва да го добавите и в онлайн директории за нови сайтове и в портали за публикуване на безплатни обяви. Онлайн директориите предоставят възможност за безплатно добавяне на уеб сайтове. По този начин те улесняват потребителите да намерят вашия URL линк и при проявен интерес да навигират лесно до сайта ви. В зависимост от вида и категорията на бизнеса ви, бихте могли евентуално да откриете конкретна директория за него. Уверете се, че вашият уебсайт е включен в тези директории и че URL адресът му е точно изписан. Потребителите (потенциалните ви клиенти) използват директориите и порталите за обяви, за да намерят най-дбрите местни компании, с които да работят. Освен това, връзките, сочещи към вашия сайт, са важни и за намирането му в търсачките.

Безплатната услуга Google My Business ви позволява да добавите своя бизнес в Google търсене и Карти. Така когато някой потърси информация, свързана с бизнеса ви, на страницата с резултати ще се появи пълен набор от подробности, които сте посочили – включително и уебсайта ви, работно време, данни за контакт и карта на вашето местоположение.

Публикувайте теми и мнения във форуми

Когато обмисляте как да популяризирате сайта си пред нова аудитория, може да използвате форуми. Един от вариантите е да започнете нова тема и да оставите другите да изразят мнение и да решат дали си заслужава да получите гласа им. Друга възможност е да се включите в съществуваща, вече започната тема на подобна тематика и в мнението си да поставите връзка към вашия уеб сайт, ако разбира се това е уместно.

Независимо от подхода, който ще изберете, имайте предвид, че е желателно да добавяте линка на уебсайта си, само когато той наистина представлява полезен ресурс за допълване на отговора ви. В противен случай рискувате мнението ви да бъде зачетено като спам и да бъде изтрито от модератор.

Опитайте се да откриете форуми, които са на същата или подобна тема, свързана с вашия бизнес. Така ще може да достигнете до хора, които вече се интересуват от вашата ниша.

Приложете вашия имейл подпис

Колко имейла изпращате всеки ден? Защо не използвате всички тях, за да рекламирате бизнеса си? Повечето имейл платформи (пощи) ви предлагат начин да създадете ваш персонализиран подпис, който можете да добавяте автоматично към имейлите, които изпращате. Използвайте го като мини реклама и добавете връзка към уебсайта си заедно с някакъв призив за действие.

Вашият имейл подпис е мощен инструмент, който по същество служи и като онлайн визитна картичка. Той може да включва вашето лого, връзки към социалните ви акаунти и разбира се към уебсайта ви, както и всяка друга информация за контакт с вас. Така вашата марка ще присъства в имейлите ви и ще популяризира допълнително уебсайта ви.

Използвайте аутрич маркетинга

Аутрич маркетингът включва свързване с други хора от вашия бранш, като блогъри, инфлуенсъри и други професионалисти, с идеята да популяризирате уебсайта си. Възможно е да изградите трайна връзка с тях, която ще ви помогне да увеличите популярността на сайта си.

Процесът започва с дефиниране на вашите маркетингови цели и след това с намиране на хора, които могат да ви помогнат да постигнете тези цели. Опитайте се да направите презентация и да я изпратите по имейл или чрез социални медийни платформи, като LinkedIn и Twitter.

Включете сайта си в рекламни материали

Печатните реклами не са безплатни, но те са рекламни материали, които редовно може би вече използвате. Поставете URL адресът на вашия уебсайт е във всички ваши рекламни материали – визитки, флаери, брошури, опаковки, пощенски материали и др.

Наблегнете на качественото съдържание

Когато започнете да популяризирате уебсайта си, фокусът ви трябва да бъде насочен върху публикуването на експертно, качествено и информативно съдържание. Независимо какви рекламни стратегии ще изберете – публикуване в социалните мрежи, писане на статии в блогове или партньорство – не забравяйте, че всичко написано и публикувано от вас, трябва да бъде качествено издържано. Понякога, може би няма да разполагате с нужното време и ще поискате да публикувате или отговорите веднага. Все пак помислете преди това и дайте приоритет на качеството. Това е едно от най-добрите неща, които може да направите за вашия бизнес и онлайн репутация в дългосрочен план.

Напишете коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *